top of page
  • Foto del escritorAssociaició Cultural Algoleja

La Llacuna del Samaruc i la Paret del Molinet d’Algemesí

El darrer dissabte 13 d'abril, l'Associació Cultural Algoleja visitàrem un dels paratges naturals més importants de la Ribera, la Llacuna del Samaruc i la Paret del Molinet d'Algemesí. La Llacuna del Samaruc és un aiguamoll, situat dins l'àmbit del Parc Natural de l'Albufera, que alberga les espècies de fauna i flora més característiques i algunes de les zones humides de la Comunitat Valenciana. Amb una superfície de 12.000m2, esta formada per una gran llacuna envoltada de vegetació, una zona d'aigües més superficials i una xarxa de canals separats per motes.

El seu hàbitat més il·lustre i que dóna nom a la llacuna és el Samaruc (Valencià hispànica), un peix autòcton de dimensions reduïdes (entre 5 i 7 cm) que sols es troba en uns pocs aiguamolls valencians i està en greu perill d'extinció, de tal manera que la seua desaparició suposaria una pèrdua important per a la fauna piscícola mundial. Des de la seua creació el 1996 i fins a l'actualitat s'han alliberat a la Llacuna un total de 46.000 samarucs punxosets (Colbitis palúdica) i 150 bavoses de riu (Blennius fluviatilis). Tots aquests exemplars provenen de les dues piscifactories de la Conselleria de Medi Ambient situades al Palmar o a Polinyà de Xúquer, on es reproduïxen espècies en perill o protegides. La resta de fauna de la Llacuna, aus, mamífers, ambfibis, etc... es troba allí de manera espontània, és a dir, sense haver-la introduït.

A més, visitàrem les restes de la Paret del Molinet. Es tracta d'un molí del s. XIV que va aprofitar les parets d'una antiga torre de defensa d'una alqueria islàmica d'entre els s. XI i XII. S'alimentava de la séquia del Molí, braçal de la Séquia Vella.

Després de fer una parada obligatòria per refrescar-nos al Casino Liberal d'Algemesí per a refrescar-nos, ens endinsarem en l'exposició "Absència i Presència de l'habitar contemporani", de Rafael Tormo. Una exposició itinerant que, partint de la pantanada del 1982, fa una recerca històrico-artística i una reflexió sobre l'habitar contemporani.



32 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page